luni, 15 octombrie 2012

Linistea timpului & linistea mintii

Civilizatia noastră a  dezvoltat mania vitezei, grijile scapă de sub control în goana de zi cu zi, este o cursă fără trofee si fără câstigători. Un indiciu este că nimeni nu are timp îndeajuns. Toată lumea încearcă să bifeze cât mai multe în aceleasi douăzeci si patru de ore. Acesta e paradoxul: ne grăbim din ce în ce mai mult si ne dăm seama că avem timp din ce în ce mai putin. În încercarea de a comprima totul, de fapt, comprimăm timpul. A trăi fără grabă nu înseamnă să ai vreun har anume; este mai curând ca o abilitate practică si asta înseamnă că se învată. Cu cât încetinim mai mult procesul de gândire, cu atât avem mai mult control asupra vietilor noastre. O minte linistită oferă capacitatea de a face alegeri întelepte în fiecare zi, alegeri despre cum să ne folosim timpul, despre cum să ne valorificăm resursele si iubirea. Imaginează-ti mintea ca pe un fel de televizor în care gândurile sunt canalele TV. În acest caz, telecomanda nu e la tine, mintea schimbă canalele de una singură. Când un gând reuseste să-ti retină atentia, mintea este setată pe un spectacol anume. Dar când începi să ai viteză, mintea goneste prin secvente de o secundă, ca un clip video de muzică rock. 
Gândurile distructive precum teama si furia tind să fie mai rapide. De aceea furia are un efect atât de dramatic asupra corpului omenesc. Respiratia, tot mai repede, inima, si ea, tot mai repede; hormonii stresului sunt de-a dreptul pompati în organism pentru a te pregăti pentru luptă sau pentru fugă. Când văd pe cineva furios, văd a mia parte dintr-un atac de cord. Nici o cantitate de hrană si nici un fel de exercitiu nu ne pot proteja împotriva ravagiilor unei minti dezlăntuite. O minte linistită este în mod natural plină de iubire. Când mintea este linistită îi vezi pe toti ca pe tine însuti. La aceasta făcea referire Biblia când spune: „ Fiti linistiti si veti sti că eu sunt Dumnezeu”. Când procesul gândirii încetineste, îti poti vedea mintea cu detasare si poti să o reglezi asa cum un mecanic face cu o masină de performantă. O minte linistită aduce bucuria si iubirea infinită pentru care ne-am născut.
Eknath  Easwaran - Linistea timpului )

 „ O minte care se grăbeste este bolnavă. 
  O minte înceată este ca un sunet. 
O minte care s-a oprit este divină.”




2 comentarii:

  1. "Sa ne aratam tacuti si fara stiinta in fata celorlalti caci abia atunci dovedim si dobandim cea mai multa cunostinta, caci mintea nerisipindu-se in vorbe multe, distinge cu mai multa claritate tot ce observa si afla."
    Frumos tare!:)

    RăspundețiȘtergere